Sprogimas

akcentaiJAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) antradienio vakarą Kapitolijuje išėjo į tribūną didžiulei auditorijai sakyti savo metinės kalbos, kuri turėtų tapti itin svarbiu jo prezidentavimo momentu.

Jis ne kartą pranoko šansus, nes pasiekė nemažai laimėjimų įstatymų leidybos srityje ir turėjo istoriškai stiprius kadencijos vidurio rinkimus, kuriuose demokratai atlaikė respublikonų „raudonąją bangą“. Jo tvirta parama Ukrainai sulaukė pagyrų. COVID-19 pandemijos debesys atslūgo.

Metinė kalba paprastai turi ritualinį ritmą. Didingas įėjimas. Plojimai. Saldžios šnekos. Politika. Tikri ar įsivaizduojami raginimai vienybei.

J. Bidenas antradienį 21 val. JAV (4 val. trečiadienį Lietuvos) laiku kreipdamasis į visus Kongreso narius pažymėjo šiuos ir dar kelis punktus. Iš dalies atrodė, kad jis padėjo pagrindą kandidatuoti antrai kadencijai.

Tačiau JAV lyderis susidūrė su problema, kuri jį lydi nuo pat šios kadencijos pradžios – abejonėmis.

Apklausos rodo, kad dauguma amerikiečių dažniausiai nežino apie jo laimėjimus ir nepritaria jo darbo rezultatams. Net demokratai abejoja, ar jis turėtų kandidatuoti perrinkimo rinkimuose, nerimą keliant jo amžiui.

Ši ceremonija J. Bidenui buvo itin svarbus momentas, suteikęs paskutinę ir geriausią progą pasisakyti, kodėl jis nusipelno antrosios kadencijos, prieš oficialiai paskelbiant apie rinkimų kampaniją.

Jis nepaliko abejonių, kad, jo nuomone, jam, kaip prezidentui, dar reikia daug nuveikti. Kreipdamasis į respublikonus, kurie neseniai perėmė Atstovų Rūmų kontrolę, J. Bidenas sakė, kad „žmonės mums pasiuntė aiškią žinią“, jog reikia rasti bendrą kalbą.

„Mus čia pasiuntė užbaigti darbą“, – sakė jis.

J. Bidenas ragino siekti vienybės ir stengėsi pabrėžti susitaikymo, o ne konflikto svarbą – tačiau, panašu, kad šioje įmantrioje aplinkoje tai lengviau pasakyti, nei išlaikyti tokiu susiskaldymo laikotarpiu.

Štai svarbiausi kalbos momentai:

Ukraina

J. Bidenas pažadėjo, kad Jungtinės Valstijos rems Ukrainą tiek laiko, kiek reikės Rusijos invazijai atremti.

„Mes būsime su jumis tiek, kiek reikės. Mūsų tauta siekia daugiau laisvės, daugiau orumo, daugiau taikos - ne tik Europoje, bet visur“, – sakė jis, kreipdamasis į Ukrainos ambasadorę Vašingtone Oksaną Markarovą, dalyvavusią prezidento kalboje jungtinėje Kongreso sesijoje.

„Eksperimentas su jaunimu“

J. Bidenas paragino JAV įstatymų leidėjus apriboti socialinių tinklų galimybės vilioti vaikus ir rinkti jų duomenis. Jis taip pat apkaltino bendroves, kad jos, siekdamos pelno, vykdo eksperimentą su šalies jaunimu.

„Turime pagaliau pareikalauti, kad socialinės žiniasklaidos bendrovės atsakytų už eksperimentą, kurį jos vykdo su mūsų vaikais siekdamos pelno“, – sakė JAV prezidentas.

„Ir atėjo laikas dvipartiniu susitarimu priimti teisės aktus, kurie neleistų „Big Tech“ rinkti vaikų ir paauglių asmeninių duomenų internete, uždraustų vaikams skirtą tikslinę reklamą ir nustatytų griežtesnius apribojimus įmonių renkamiems mūsų visų asmeniniams duomenims“, – pridūrė jis.

Santykiai su Kinija

Praėjus kelioms dienoms po to, kai įsakė kariuomenei numušti Kinijos oro balioną, J. Bidenas pareiškė, kad JAV yra pasirengusios bendradarbiauti su Kinija, tačiau gins Amerikos interesus.

„Nesuklyskite: kaip aiškiai parodėme praėjusią savaitę, jei Kinija kels grėsmę mūsų suverenitetui, imsimės veiksmų, kad apsaugotume savo šalį. Taip ir padarėme“, – sakė jis Kongresui.

Vetuos abortų draudimą

Baltųjų rūmų šeimininkas pagrasino vetuoti bet kokį teisės aktą, kuriuo visoje šalyje būtų uždrausti abortai, ir paragino Kongresą atkurti moterų reprodukcines teises, kurios buvo užtikrintos iki praėjusių metų Aukščiausiojo Teismo panaikinamojo nuosprendžio.

„Nedarykite klaidos: jei Kongresas priims nacionalinį abortų draudimą, aš jį vetuosiu“, – sakė J. Bidenas, sulaukdamas garsių kolegų demokratų aplodismentų.

Jis pažadėjo padaryti viską, kad jo administracija „apsaugotų reprodukcinės sveikatos priežiūros prieinamumą“ ir pacientų saugumą.

Policijos reforma

J. Bidenas paragino JAV Kongresą priimti reformas, patraukiančias policiją atsakomybėn už netinkamą elgesį, taip pat „kartą ir visiems laikams“ uždrausti pavojingus puolamuosius ginklus.

„Negalime nusigręžti“, – sakė Jungtinių Valstijų prezidentas, turėdamas omenyje nuo žiaurių policijos sumušimų žuvusį Tyre'ą Nicholsą (Tairą Nikolsą), kurio tėvai per kalbą buvo garbės svečiai.

„Suvienykime jėgas ir užbaikime policijos reformą“, – pareiškė J. Bidenas.

„Egzistencine grėsmė“

Klimato krizę JAV lyderis pavadino „egzistencine grėsme“ ir pažymėjo, kad nors artimiausioje ateityje ekonomika vis dar priklausys nuo naftos ir dujų, jis didžiuojasi, kad Amerika sprendžia šią problemą.

„Klimato krizei nesvarbu, ar gyvenate raudonojoje, ar mėlynojoje valstijoje. Tai egzistencinė grėsmė. Mes privalome su ja kovoti ne savo, o savo vaikų ir anūkų labui“, – savo kalboje sakė J. Bidenas.

Redaktorius Ignas Ramanauskas

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode