Parama dėkojame




Popiežius: rodykime dosnų, bet ne demonstratyvų solidarumą

dosnu„Solidarus dosnumas dažnai yra vienintelis konkretus atsakas į neteisybę ir skausmą, kurie slegia daugybę žmonių. Ačiū jums, draugai, kad įsipareigojote aktyviam solidarumui, kuris padeda užgydyti žaizdas ir yra tarsi švelnus prisilietimas prie kenčiančiųjų veido. Tai prisilietimas, kuris konfliktų gaudesyje sugrąžina viltį“, – rašo popiežius Pranciškus Rytų Bažnyčias remiančios asociacijos ROACO nariams įteiktoje kalboje.

Popiežius Pranciškus ROACO asociacijos, glaudžiai susijusios su Rytų Bažnyčių dikasterija, generalinės asamblėjos narius priėmė birželio 22–ąją, paskutinę jų susitikimo dieną.

Pasak Šventojo Tėvo, matome baisų kontrastą tarp tikrovės ir Dievo taikos, brolybės, sutarimo sumanymo, kviečiančio kovoti ne vienas su kitu, bet visiems kartu su skurdu ir ligomis. Biblijoje kalbama apie Dievo taikos sumanymą, bet taip pat apie žmones lydintį smurtą, apie brolį pakėlusį ranką prieš kitą brolį, apie nekaltojo žūtį: tai Kaino ir Abelio istorija. Vis tik jei Dievas baudžia Kainą, neleidžia nužudyti jo paties. Tai vienas iš pirmųjų teisingumo ir gailestingumo veiksmų. Mums, krikščionims, dera įsiklausyti į Dievo, norinčio visus išgelbėti, žodį.

Į ROACO asamblėją buvo pakviesta keliolika jaunuolių iš įvairių kraštų. Pasak Pranciškaus, gera ir išmintinga juos išgirsti, į juos įsiklausyti.  

„Mieli jaunuoliai, jūs gyvenate kraštuose, kuriuose bendrojo gėrio atkūrimas yra esminė išgyvenimo sąlyga. Būkite taikos sargybiniai visiems, pranašai, svajojantys ir skelbiantys kitokį, nesuskaldytą pasaulį!“, – parengtose pastabose rašo popiežius jauniems žmonėms iš Rytų Bažnyčių bendruomenių, kurie taip pat dalyvavo audiencijoje. Jis priminė, kad pirmasis krikščioniško elgesio šaltinis yra malda, kurioje mezgasi draugystė su Jėzumi, atidavusiu gyvybę už draugus.

Jei nukryžiuota ir prisikėlusi meilė taps mūsų atspara, bus lengviau atsispirti ir norui išsiskirti, triumfuoti, praktikuoti demonstratyvų solidarumą, kad atrodytume gražūs ir svarbūs. Perverta Dievo širdis mus išlaisvina iš tokio labdaringumo, kuris labiau panašus į prekybą, iš gerumo biurokratijos ar, dar blogiau, priedangos politiniams interesams. Kryžius, aukščiausias Dievo įsitraukimas į žmonijos kančią, krikščionims, ypač jauniems, parodo autentiškumą, kurio jie ieško, drąsą liudyti, stiprybę nugalėti visuotiniai išplitusius individualizmą ir abejingumą, didina atjautą. Atjauta: tai žodis, kuris yra mūsų tikėjimo šerdis, nes parodo mums Dievo meilę, kuri priima, įsitraukia į žmogaus kančią.

Popiežius padėkojo ROACO nariams, kurie leidžiasi į įvairias skausmo išdžiovintas dykumas ir sėja vilties daigus: vienos iš paskutiniųjų iniciatyvų lietė Turkiją ir Siriją, sukrėstas didelio žemės drebėjimo. Jis vylėsi, kad ten gyvenantiems žmonėms duoti pažadai bus išpildyti. Popiežius taip pat padėkojo už didelę pagalbą pabėgėliais tapusiems ukrainiečiams, krašto viduje ir už jo sienų. 

„Norėčiau pasinaudoti ir šia proga paraginti visus nepristigti konkretaus artumo, maldos ir artimo meilės veiksmų artumo iškankintiems Ukrainos žonėms“, – pažymi popiežius. Jis taip pat paminėjo ROACO generalinės asamblėjos dėmesį Šventajai Žemei ir visam Artimųjų Rytų regionui, Iranui, Turkijai, Eritrėjai.

„Tegul didžiuliai žmogiškieji ir gamtos turtai, kuriais Dievas apdovanojo šias gražias žemes, būna vertinami ir suteikia ramybės jų gyventojams“, – linkėjo Pranciškus. (RK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode