Parama dėkojame




Nacionalinė laboratorija perduodama Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui

perduodamaNacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL) nuo 2023 m. rugpjūčio 1 d. taps pavaldi Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC) prie Sveikatos apsaugos ministerijos.

Šiuo metu NVSPL savininko teises ir pareigas įgyvendina Sveikatos apsaugos ministerija. Perdavimo nuspręsta imtis siekiant optimizuoti nacionalinių visuomenės sveikatos priežiūros įstaigų tinklą ir užtikrinti efektyvesnį NVSPL veiklos koordinavimą.

Pasak sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio, per pastaruosius trejus metus įvykdytas ne vienas sėkmingas ministerijai pavaldžių institucijų apjungimas, taip efektyvinant jų veiklą ir stiprinant kompetencijas. 

„Neslėpkime, ypač pandeminiais metais Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžios institucijos sulaukė nemažai kritikos dėl savo veiklos. Pastabos išgirstos, pavaldžių institucijų stambinimas vykdomas nuosekliai. Nacionalinis visuomenės sveikatos centras ir Laboratorija vykdo giminingas veiklas, tai šis apjungimas sustiprins jas tiek veiklos, tiek kompetencijų prasme. Dėkingas Laboratorijos darbuotojams už palaikymą ir įsijungimą į procesą – tai gali tapti pavyzdiniu procesu, kaip viešojo sektoriaus darbuotojai yra įtraukiami į permainų planavimą“, – sako A. Dulkys.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro vadovo Vaidoto Gruodžio teigimu, „perdavimas atvers kelius dar sklandesniam ir efektyvesniam bendradarbiavimui, taps paprasčiau dirbti siekiant bendro tikslo – saugoti visuomenės sveikatą“.

NVSC įgyvendina valstybės politiką saugant visuomenės sveikatą ir ginant vartotojų teises, valdant rizikas, susijusias su užkrečiamosiomis ligomis, aplinkos veiksniais, vartotojams teikiamomis paslaugomis bei gaminiais. 

Tačiau šiuo metu NVSC neturi teisinio ir finansinio mechanizmo, kuris padėtų efektyviai koordinuoti visuomenės sveikatos priežiūrai reikalingų laboratorinių tyrimų vykdymo apimtis, kokybę, formuoti tyrimų sritis. Taip pat trūksta tiesioginės integracijos tarp NVSC valstybinio laboratorinių tyrimų užsakymo formavimo ir asignavimų skyrimo NVSPL.

Tikimasi, kad įgyvendinus perdavimą, bus užtikrinta geresnė epidemiologinių visuomenės sveikatos, klinikinių ir cheminių laboratorinių tyrimų atlikimo kokybė bei galimybė diegti naujus tyrimus, atsižvelgiant į aktualią epidemiologinę ir visuomenės sveikatos situaciją. Taip pat NVSC galės operatyviau organizuoti finansinių ir laboratorinių tyrimų srautų perskirstymą, valdyti planavimo, stebėsenos ir atsiskaitymo procesus.

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode