Parama dėkojame




Išsiplėtusios kojų venos: priežastys, simptomai bei gydymas

spaIšsiplėtusios kojų venos – gana dažnai pasitaikanti problema, kuria serga apie 20 proc. planetos gyventojų. Tiesa, dažniau su ja susiduria moterys. Neretai šią bėdą jos slepia po kelnėmis ar ilgais sijonais, tačiau tokią ligą reikia gydyti, o ne slėpti.

Priežastys

Dažnai slėpdami šią bėdą žmonės nė nepagalvoja, kad ji – išgydoma. Venų varikozę gali lemti nerūpestingas gyvenimo būdas, aukštakulniai, varžantys rūbai, genetika. Beje, ligos kilmė nelemia galutinio rezultato, todėl pasveikti gali ir tie, kurie paveldėjo problemą, ir tie, kurie ją įgijo dėl gyvenimo sprendimų.

Liga dažniausiai paūmėja tiems, kurie dirba sėdimą arba stovimą darbą. Taip pat tie, kurie dirba nuolatiniame karštyje. Venų varikozė diagnozuojama ir tiems, kurie mažai juda, turi antsvorio. Moterims, ypač dažnai, liga atsiranda nėštumo metu.

Varikozės simptomai

Dažniausiai šią nemalonią bėdą lydi tokie simptomai: kojų tinimas, trofinės opos, kojų egzema, skausmai kojų zonoje, blauzdų tinimas, odos suplonėjimas, išsiplėtusios kojų venos, greit pavargstančios kojos ir sunkumo pojūtis jose.

Gydymas

Išsiplėtusioms kojų venoms gydyti gali būti taikomi įvairūs gydymo metodai. Kuris tinkamiausias – nusprendžia gydytojas.

Nemedikamentinis gydymas: bintavimas, kompresinių / elastinių kojinių dėvėjimas, antsvorio mažinimas, mankštos ir spa (Anykščiai ir Birštonas siūlo specialius basų kojų takus, kurie taip pat gelbsti kovojant su šia bėda).

Galimas ir medikamentinis gydymas. Jo metu reikia nuolat prižiūrėti kojas bei jų odą – tepti drėkinančiais kremais, naudoti muilą. Taip pat gydymui naudojami vaistai, kurie sumažina kojų skausmą, patinimą.

Neretai varikozei gydyti pasitelkiama ir chirurgija. Pavyzdžiui, atliekama fleboskleroterapija. Tai operacija, kurios metu į venas suleidžiamas specialus preparatas, kuris sukelia tromboflebitinę reakciją. Rimtesnės operacijos atliekamos, kai liga yra ypač pažengusi. Tokiu atveju šalinamos varikozinės venos ir susidarę mazgai.

Ko vengti?

Masažai rankomis – labai pagirtini, bet turėtumėte vengti aparatais atliekamų masažų. Vienas tokių – limfodrenažinis masažas. Taip pat patariama vengti ilgai sėdėti ar stovėti, o jei, vis dėlto, tenka, tuomet dėvėkite kompresines kojines.

23-260

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode